Biography


Brief CV

Born 1952 Wervershoof, lives and works in Friesland.

Education 2008–2010 University of Amsterdam/ Sandberg Institute, MA Artistic Research. 1980–1984 Academy of Fine Arts, Drawing and University of Amsterdam, Philosophy.

Grants and awards
2018 Mondriaan Fund, grant International Presentation.
2017 Fries Museum in collaboration with the Province Friesland. Gerrit Benner Award.
2016 Mondriaan Fund, grant “Proven Talent” (Established Artist), for a period of 4 years.
2016 Mondriaan Fund, publication grant Artist book Innocent.
2014/15 Mondriaan Fund, project grant 8 months DAIR, Chongqing, China.
2013 Mondriaan Fund, project grant To Draw Politically.
2011 Fund BKVB, contribution to working budget, February-August.

Selected Solo Shows
2018 Chinese European Art Center (CEAC), Xiamen. CHESS QIZI 棋子.
2018 Witteveen Visual Art, Gallery Vriend van Bavink, Amsterdam. A Blink of Pink.
2017 Fries Museum, Leeuwarden. Curator: Eelco van der Lingen. Gerrit Benner Award. 2017 Black Sesame Space (IFP), Beijing, China. A Blink of Pink.
2016 C-Space Beijing, China. Innocent.
2016 Witteveen Visual Art Centre, Amsterdam. Innocent.
2015 DAC Artist in Residence (DAIR), Chongqing, China. The Woman of Fate.
2013 Witzenhausen Gallery, Amsterdam. To Draw Politically.
2012 Witzenhausen Gallery, Chelsea, New York. Drawn like a man.
2012 Witzenhausen Gallery, Amsterdam. One Man- One Woman.

Selected Group Exhibitions

2019 Üs Ferlosser. The Fries Museum has lent out my supergiant drawing In Memory of 1871 to Domela Nieuwenhuis Museum, Heerenveen.
2019 Drents Museum, Assen. Curator: Toos Arends. Moeder de Vrouw.
2018 Art Museum of Nanjing University of Arts (AMNUA), China. Curator: Chen Rui. Rolling Snowball, Nanjing.
2018 Wild Potatoes, OudeBildtdijk Friesland, Netherlands and Leer, Germany. Curator: Anita van Os. Fertile Soil.
2018 Drents Museum, Assen. Curator: Manja van der Storm. XL Tekenkabinet.
2017 Loods 6, Amsterdam. Curator: Oeke Witteveen. Witteveen Drawing.
2017 Witteveen Visual Art Center, Amsterdam. A Temporary Farewell Show.
2015 De Hallen, Haarlem. Curators: Antoon Erftemeijer, Marie Stel, Ann Demeester and Lex ter Braak. O Muse!
2014 Kunstvereniging Diepenheim. Curators: Hanne Hagenaars and Heske ten Cate. Onschuld.
2013 The Fries Museum, Leeuwarden. Curator: Kie Ellens. Horizons.
2012 Museum De Paviljoens, Almere. Curator: Hanne Hagenaars. The Dutch Identity, half sugar, half sand.
2012 Onomatopee, Eindhoven. Curator: Freek Lomme. Who told you so #4 , Truth vs Family
2012 Arti et Amicitiae, Amsterdam. Curator: Roland Sohier. I wish I loved the human race.
2012 RISD Providence, USA. Curator: Jantien Jongmans. A history in common.

Selected Art Fairs
2017 6 VOOR 6, Loods 6, KNSM-Eiland, Amsterdam, Gallery Witteveen artist.
2016 AMSTERDAM DRAWING, Witteveen Visual Art Center artist.
2013 SCOPE Basel, Witzenhausen Gallery artist.
2011 Art Amsterdam, Gallery Smarius artist.
2010 Scope New York, Witzenhausen Gallery artist.
2010 Zona Maco, Mexico, Witzenhausen Gallery artist.

Pedro Bakker is represented by Witteveen online gallery https://witteveenvisualart.nl/Pedro-Bakker

The last five years Pedro Bakker did many presentations, performances, screenings and lectures in The Netherlands, the UK and China. In 2014/15 he stayed for 8 months at DAIR in Chongging, in 2017 for 2 months at the Institute for Provocation in Beijing, in 2018 for 4 months at Chinese European Art Centre, CEAC and 1 month at Three Shadows Photography Art Centre in Xiamen. The latest performance together with a short solo show and a book launch was on December 30, 2018 at Three Shadows Photography Art Centre, Xiamen. In 2016 Onomatopee published his bilingual (Chinese/English), artist book Innocent with the authors Hanne Hagenaars, Jelle Bouwhuis and Laurens ten Kate. In 2018 the artist published his bilingual book About CHESS Qizi 棋子。Both books are sponsored by Fondskwadraat and the Mondriaan Fund. His work is represented in private collections at home and abroad and The Fries Museum, Leeuwarden collected several key works of all series he has drawn and painted. In 2019 he did a reverse mentoring project, sponsored by Mondriaan Fund and Cultuur + Ondernemen. During this project he started an experiment with papier-mâché resulting in a new working method to create assemblages of buildings with figures in it.

Pedro Bakker is on Vimeo with films of performances, a poetry film and an animation. https://vimeo.com/300517862

Nederlandse biografie tot 2017

Pedro Bakker (1952) leeft en werkt in Friesland. Hij volgde lessen op een kunstacademie en studeerde filosofie. Hij begon als schilder en wisselde dat af met het schrijven over kunst. In 2006 veranderde zijn artistieke houding ingrijpend: van het schilderen van een betekenisloos onderwerp als koeien begon hij autobiografische motieven te tekenen.
In 2010 behaalde hij zijn MA Artistic Research aan de Universiteit van Amsterdam met een solo tentoonstelling MUM in W139. Grote gekleurde tekeningen zijn internationaal tentoongesteld: Witzenhausengallery Amsterdam/New York, Scope Basel (CH), Scope New York , Zona Maco Mexico, Museum de Paviljoens (NL), RISD Providence (USA), Buro Leeuwarden, Fries Museum, Onomatopee Eindhoven, Arti et Amicitiae Amsterdam, Kunstvereniging Diepenheim, De Hallen Haarlem, Witteveen VAC Amsterdam (NL), DAC & Chongqing AIR en C-Space Beijing (CN).
Hij ontving een stipendium van het FondsBKVB voor zijn project L’Éternel Retour (1943) Ma Mère et Georges B. en van het Mondriaanfonds voor zijn project To Draw Politically. Het Fries Museum verwierf twee supergrote politieke tekeningen. In 2014/15 verbleef hij 8 maanden in China om in DAC & Chongqing AIR met een beurs Vrije Praktijkverdieping van het Mondriaanfonds aan zijn project “Madame Mao” te werken. Op de website van Voordekunst is een, in China gemaakt, filmpje te zien hoe hij een succesvolle actie ondernam voor crowdfunding.
Inmiddels hebben de donateurs hun boek “Innocent” opgehaald met de book launch op de opening van zijn solo-tentoonstelling in Witteveen VAC, Amsterdam. In de beneden zaal hingen zijn in China verboden tekeningen en die zijn ook te zien in een leporello gevouwen bijlage die in zijn boek is gestoken. De publicatie van het boek is genereus gesteund door het Mondriaanfonds en Fonds Kwadraat.
Informatie over het boek kun je vinden op de website van de uitgever Onomatopee.http://www.onomatopee.net/project.php?progID=d54de0c71338835882e53890178deae1
In April heeft hij deelgenomen aan de conferentie “Visualising Chinese Borders” aan de MMU in Manchester en tevens zijn boek gepresenteerd. De promotiereis, die met steun van Fonds Kwadraat tot stand kwam, leidde vervolgens naar China. In mei gaf hij tweemaal een lezing in Chongqing en de boekpresentatie in C-Space Beijing ging gepaard met een korte tentoonstelling. Op het DAC & Chongqing AIR heeft hij tevens gewerkt aan een poëziefilm met de filmmaakster Yu Jie. De eerste publieke vertoning vond plaats in Manchester, augustus, 2016.
Sinds september 2016 is hij kunstenaar van galerie Witteveen te Amsterdam die hem presenteerde met zijn nieuwe serie Mapping Beauty op de kunstbeurs Amsterdam Drawing en op A Temporary Farewell Show in the Visual Art Centre (VAC) Kortgeleden ontving hij de werkbijdrage "Bewezen Talent" voor 4 jaar van het Mondriaan Fonds om aan zijn nieuwe, lange termijn, project 'New Illusions of Love' te werken. Aanstaande is een artist-in-residency van 6 maanden bij het Institute for Provocation (IFP) in Beijing. In de tussentijd heeft het Fries Museum Burnt Home 7 (2009) en The Pear Garden (2015) aangekocht en een presentatie in het Museum omstreeks 2018/19 ligt in de week.