Biography


Pedro Bakker (1952) leeft en werkt in Friesland. Hij volgde lessen op een kunstacademie en studeerde filosofie. Hij begon als schilder en wisselde dat af met het schrijven over kunst. In 2006 veranderde zijn artistieke houding ingrijpend: van het schilderen van een betekenisloos onderwerp als koeien begon hij autobiografische motieven te tekenen.
In 2010 behaalde hij zijn MA Artistic Research aan de Universiteit van Amsterdam met een solo tentoonstelling MUM in W139. Grote gekleurde tekeningen zijn internationaal tentoongesteld: Witzenhausengallery Amsterdam/New York, Scope Basel (CH), Scope New York , Zona Maco Mexico, Museum de Paviljoens (NL), RISD Providence (USA), Buro Leeuwarden, Fries Museum, Onomatopee Eindhoven, Arti et Amicitiae Amsterdam, Kunstvereniging Diepenheim, De Hallen Haarlem, Witteveen VAC Amsterdam (NL), DAC & Chongqing AIR en C-Space Beijing (CN).
Hij ontving een stipendium van het FondsBKVB voor zijn project L’Éternel Retour (1943) Ma Mère et Georges B. en van het Mondriaanfonds voor zijn project To Draw Politically. Het Fries Museum verwierf twee supergrote politieke tekeningen. In 2014/15 verbleef hij 8 maanden in China om in DAC & Chongqing AIR met een beurs Vrije Praktijkverdieping van het Mondriaanfonds aan zijn project “Madame Mao” te werken. Op de website van Voordekunst is een, in China gemaakt, filmpje te zien hoe hij een succesvolle actie ondernam voor crowdfunding.
Inmiddels hebben de donateurs hun boek “Innocent” opgehaald met de book launch op de opening van zijn solo-tentoonstelling in Witteveen VAC, Amsterdam. In de beneden zaal hingen zijn in China verboden tekeningen en die zijn ook te zien in een leporello gevouwen bijlage die in zijn boek is gestoken. De publicatie van het boek is genereus gesteund door het Mondriaanfonds en Fonds Kwadraat.
Informatie over het boek kun je vinden op de website van de uitgever Onomatopee.http://www.onomatopee.net/project.php?progID=d54de0c71338835882e53890178deae1
In April heeft hij deelgenomen aan de conferentie “Visualising Chinese Borders” aan de MMU in Manchester en tevens zijn boek gepresenteerd. De promotiereis, die met steun van Fonds Kwadraat tot stand kwam, leidde vervolgens naar China. In mei gaf hij tweemaal een lezing in Chongqing en de boekpresentatie in C-Space Beijing ging gepaard met een korte tentoonstelling. Op het DAC & Chongqing AIR heeft hij tevens gewerkt aan een poëziefilm met de filmmaakster Yu Jie. De eerste publieke vertoning vond plaats in Manchester, augustus, 2016.
Sinds september 2016 is hij kunstenaar van galerie Witteveen te Amsterdam die hem presenteerde met zijn nieuwe serie Mapping Beauty op de kunstbeurs Amsterdam Drawing en op A Temporary Farewell Show in the Visual Art Centre (VAC) Kortgeleden ontving hij de werkbijdrage "Bewezen Talent" voor 4 jaar van het Mondriaan Fonds om aan zijn nieuwe, lange termijn, project 'New Illusions of Love' te werken. Aanstaande is een artist-in-residency van 6 maanden bij het Institute for Provocation (IFP) in Beijing. In de tussentijd heeft het Fries Museum Burnt Home 7 (2009) en The Pear Garden (2015) aangekocht en een presentatie in het Museum omstreeks 2018/19 ligt in de week.